Молочні продукти

Зразкове тижневе меню столу 1 при гастриті

Обід на бігу, купленим в провулку бургером, стреси, переїдання, шкідлива їжа, алкоголь, сигарети , метушня життя і тонни кави - щось з цього зазвичай знайоме кожній людині в 21 столітті. Зазвичай відразу кілька пунктів. У зв'язку з цим гастрит є у кожної другої людини світу до 20 років.

Найчастіше ще в шкільні роки сучасна дитина вже щільно знайомий з газованою водою і чіпсами, тому, запальний процес в шлунку запускається ще там. Лікар суворий і безкомпромісний: лікування, дієта (стіл №1), суворе меню при гастриті на все життя. Як правильно харчуватися і що вдає із себе такий режим?

Загальні правила

Назначение и цель диеты №1
Загальні правила дієти №1

Медичний термін «лікувальний стіл» позначає спеціальне, досить суворе харчування пацієнта. Найчастіше лікувальна дієта є якщо не основою для одужання, то неодмінно невід'ємною його частиною. Лікарі можуть рекомендувати такий режим харчування для:

  • Людей з гастродуоденітом;
  • Хворих на хронічний гастрит;
  • Пацієнтів з загостреним гастритом (секреція в нормі або підвищена);
  • Хворих виразкою шлунка в стадії одужання;
  • Пацієнтів з виразкою 12-ти палої кишки в стадії одужання. || | 83

Обострение, указанное в списке, подразумевается невыраженное, без кровотечений, сильных ухудшений общего самочувствия. Диета делает прием пищи безопасным: как в химическом плане, так и в физическом и механическом. То есть пище не несет опасности в составе, способе подачи и в консистенции (т. к. стенки слизистая больного чрезвычайно чувствительна).
Раціон хворого містить необхідну кількість речовин: близько 100 г білків, 100 г жирів і до 450 г вуглеводів. Загальна калорійність не повинна перевищувати 2500-3000 ккал за 24 години. Калорійність краще вираховувати індивідуально, залежно від відсотка жирових відкладень по тілу. Якщо потрібна корекція ваги, то лікар скоротить енергетичну цінність харчування.

Правила, яких слід дотримуватися:Правила диеты

  1. Краще обмежити споживання бульйонів, так як вони збуджують апетит, виділення секреції шлунка. Те ж саме стосується різних спецій, що дратують шлунково-кишкового тракту, а також овочів, які не пройшли термообробку.
  2. Чим довше перетравлюється той чи інший продукт, тим рідше його потрібно вживати. Це не відноситься до складних вуглеводів, це правило стосується лише важких до засвоєння продуктів, без яких можна прожити і краще відмовитися від них.
  3. Їжа повинна бути приготовлена ​​(зварена або запечена) і Пюріровать блендером або протерта через сито. Якщо продукти запікаються, то важливо не допускати до харчування корочку. М'ясо і рибу можна подати до столу кусковими, але хворому важливо жувати довго, не допускаючи попадання великих шматків в шлунок.
  4. Холодні страви або занадто гарячі - під суворою забороною. Це правило з'явилося через те, що коливання температури їжі уповільнюють процес перетравлення і погано діють на регенерацію слизової.
  5. Важливо контролювати надходження солей в організм. Молоко або вершки краще не вживати перед сном.
  6. Харчування має бути дробовим (через кожні 3 години, 5-6 разів на день), порції маленькими, близькими до розміру дитячих порцій.
це основні правила, які є обов'язковими до виконання при лікувальному харчуванні хворого. Виниклі проблеми зі шлунком в більшій мірі виліковуються підтриманням правильних принципів харчування, ніж лікарськими засобами.

Принципи дієти номер 1 при гастриті

Дієта номер 1 при гастриті хронічного або загостреного типу добре впливає на зниження запального процесу. Досягається це завдяки легкому харчування, яке максимально підготовлено до перетравлювання так як подається в протертому вигляді. Погане харчування однаково згубно позначається на здоров'ї шлунка, як і спиртні напої, куріння, стреси.

Стол 1а 1б
Варіанти дієти №1

Існує декілька типів дієти №1, які змінюють один одного по ходу відновного процесу. Тип «А» займає 7 днів, потім настає черга Б-дієти, яка триває від 2 тижнів і дозволяє досягти стійкого одужання. Подальше харчування повинно бути наближене до дієти, але такі жорсткі рамки не споруджує. Після лікувальної дієти столу №1 при гастриті, пацієнт може дозволяти собі трохи більше. Наприклад, припинити переробляти страви в пюреобразную консистенцію або є більш жорстке м'ясо (яловичина, гусак). Головне - це добре пережовувати їжу.

Вихід на загальний стіл після 2-3 місяців підтримування дієти номер 1 (стіл номер 1) при гастриті зобов'язує хворого довічно щадити свій шлунково-кишкового тракту і відмовитися від гострих, смажених, жирних страв. Підвищена кислотність середовища шлунка накладає додаткові складності: краще обмежити бистроусвояемие продукти (швидкі вуглеводи). Це солодке варення, мед, інші солодощі).

Що таке дієта номер 1 А і Б типу

Спеціальне харчування при гастриті має виключати будь-яке подразнення ніжної структури слизової шлунка. Головним принципом такого харчування стає надходження харчування в організм без посилення здоров'я хворого. Важливим стає не тільки правильне харчування, але і підтримку якісної мікрофлори кишечника, функцій кишечника.

Групи дієти:Стол №1

  • Стіл 0А: відсутність харчування перші 2-3 дні в період загострення; || | 120
  • Стол 1: достаточно разнообразное питание, которое прописывается при хронической форме гастрита с преимущественно повышенной секреции;
  • Стіл 1А: обмежене харчування, яке допустимо при гострій формі гастриту (від 4 до 8 днів);
  • Стіл 1Б: відновне харчування після перенесеного загострення, дещо ширший список Контак их продуктів;
  • Стіл 1А і 1Б хірургічний: максимально обмежене, щадне харчування, після оперативного втручання (рідке харчування, яке жорстко контролюється і не порушується ні в якому разі).

Дієти 1А і 1Б зазвичай нетривалі, але загальна дієта №1 може тривати досить довго, тому, краще заздалегідь налаштувати себе, щоб уникнути зривів харчування.

Хірургічне харчування зазвичай слід після закінчення 3-4 днів після нульової дієти. Тобто добу голодування перед операцією, 2-3 дня після (нульова дієта), потім поступовий перехід на 1А або 1Б стіл хірургічний. Після цього ще в лікарні пацієнт плавно переходить на стіл 1А, і, звичайно вже вдома, 1Б.

Як харчуватися при гострій формі гастриту

Перший тиждень загострення гастриту викликає найбільші труднощі для пацієнта. Спочатку кілька діб голоду, які зазвичай доповнюються болями, поганим самопочуттям, високою стомлюваністю. Потім слід стіл 1А, також обмежує звичне харчування. Зразкове меню:Манная каша на воде

  • Каші на воді, можливо додавання невеликого шматочка вершкового масла;
  • Прісні супи з крупами;
  • Омлет, приготовані на пару або варені «в мішечках »;
  • Суфле з грудинки, яловичини або риби;
  • Молоко або кисіль;
  • Чаї трав'яні (ромашка, шипшина).
Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти морозиво при гастриті?

Солодке виключається повністю. Кожен прийом їжі відбувається у відведений час, порції максимально маленькі. Сіль також потрапляє під контроль і її кількість не повинна перевищувати 1 ч. Л. на добу. Через кілька днів пацієнт плавно переводиться на стіл 1Б. Поступово в раціоні з'являються сухарі, супи молочні з вермішелі, каші на молоці, тефтелі і фрикадельки на пару, і так далі. Потім, поступово розширюється меню і хворий вже переходить на новий етап - це стіл №1 загальний.

Як харчуватися при хронічній формі гастриту

Баланс поживних речовин при харчуванні на дієті № 1 збалансований і заповнює всі потреби організму, не ускладнюючи харчування і не сприяючи зростанню жировому прошарку. Раціон складається з:Овощной суп

  • Хліба свіжого (2-денний) 1 або 2 сорту, несолодкого печива, сухариків, хлібців, галет, невеликої кількості варення або повидла в випічці, пирогів овочевих або м'ясних, можна їсти дитяче печиво (легко розчиняється, без цукру);
  • супчик овочевих і круп'яних, краще віддати перевагу супів-пюре;
  • Молочних каш, збитих блендером або протертих через сито;
  • Молочных и кисломолочных продуктов минимальной жирности;
  • Овочевих пюре, вермішелі, яєць;
  • Яловичини, кролика, курки (краще грудинка), риб ки нежирної, телятини;
  • Зелені;
  • Напої: чай, какао натуральне, соки розбавлені (свіжовичавлені), кисіль, трав'яні настої, цикорій.
Солити страви потрібно помірно, приправи під забороною. Сумарна кількість солі -не більше 2 чайних ложок на добу. Їжа приймається 4-5 разів.

Які продукти дозволені дієтою №1

Дієта при гастриті стіл 1 передбачає приготування перших страв на овочевих бульйонах, складові супів протираються до стану супу-пюре. У суп можна додавати гречку, рис або манку. На перше допускаються каші на воді, супи з фаршем (м'ясо відварюється, потім подрібнюється). Зажарку для супів не роблять, допустимо тільки легке підсушування борошна на сковороді. Заправити суп можна яйцем, маслом або чайною ложечкою сметани або вершків.

Приготовление мяса М'ясо перед приготуванням промивається, зачищається від шкіри, сухожиль і плівочки. Готують його або на пару, або відварюють. Можна використовувати курку, яловичину або телятину, кролятину, індичку, молоду баранину (краще рідше), невеликі шматочки свинини допустимі, але не рекомендуються. Субпродукти: печінка, серце, мова. З цих продуктів можна готувати суфле, супи, тушковані блюда, парові котлетки, кнелі, биточки, холодець, пюре. Можна запікати м'ясо в духовці, але краще використовувати або форму з кришкою, або пакети для запікання, в ідеалі - конверти з фольги. Приготоване м'ясо у фользі в духовці збереже найбільшу кількість корисних речовин, швидше приготується і матиме приємний смак.

Риба також може відварюватися, пекти в фользі цільним шматком без шкіри. Перед подачею потрібно зняти шкіру. З риби можна готувати котлетки, тефтелі, зрази, битки, супи, запіканки. Краще купувати готове філе, щоб не проковтнути випадково кісточку і не подряпати нею слизову стравоходу і шлунка. Перед приготуванням свіжа риба обов'язково промивається холодною проточною водою, а заморожена розморожується і промивається.

З солодкої або не солодким випічкою краще бути обережним. Хліб є можна, але в дуже обмежених кількостях і тільки вчорашній, злегка підсушений. Переважно замінити хліб галетами або хлібцями. Раз на тиждень можна розбавити харчування пиріжками (без здоби) з начинкою з яблук, джему, сиру, м'яса або риби.

Гарнир ко вторым блюдам Гарнір до других страв з риби або м'яса може бути круп'яних або овочевим. Рідше використовується вермішель, яку краще додати в суп, ніж є як гарнір. Гречку або рис здоровим людям краще їсти трохи недовареними, а при гастриті 1 стіл має на увазі ретельне приготування круп практично до в'язкості. Овочеві гарніри варяться у воді або на пару. Овочі можна їсти і окремо, і разом, протертими в пюре. Подрібнювати не потрібно тільки гарбуз, помідори і кабачки. Готову страву допустимо заправити шматочком вершкового масла або полити рослинним.

Молочні продукти можна і потрібно включати в меню. Важливо стежити за терміном придатності та відсотком жирності. З сиру можна готувати ліниві вареники, пудинг, сирники в духовці або на пару. Іноді можна дозволити собі сир, але не можна вибирати гострі сорти. В ідеалі краще приготувати сир будинку і їсти його частіше.

Десертом можуть служити пудинги з ягід, протертих через сито. З фруктів або ягід можна приготувати кисіль або желе. Можна купувати мармелад або зефір для діабетиків (спеціальні відділи в супермаркетах або аптеках) або готувати ці ласощі вдома. Досить 2-3 разів на тиждень.

Для зручності пропонується таблиця: що можна і що не можна при гастриті на дієті номер 1. У таблиці розписані білки, жири, вуглеводи і енергетична цінність кожного продукту на 100 грамів. | || 194

Разрешенные продукты Б / Ж / у в грамах на 100 г. Калорійність Не можна приймати в їжу при гастриті, дієта №1
Овощи и зелень
Кабачки 0,6 / 0,3 / 4,6 24 ккал Бобові
Капуста цвітна | || 210 2,5/0,3/5,4 30 ккал Брюква
Картопля 2 / 0,4 / 18, 1 80 ккал Капуста білокачанна
Морква 1,3 / 0,1 / 6,9 32 ккал Кваша я капуста
Буряк 1,5 / 0,1 / 8,8 40 ккал Цибуля зелена і ріпчаста
Гарбуз 1,3 / 0,3 / 7,7 28 ккал Огірки свіжі і солоні
Помідори солоні
Щавель
Гриби будь-які
Фрукти і ягоди
Абрикоси 0, 9 / 0,1 / 10,8 41 ккал Цитрусові
Кавун 0,6 / 0,1 / 5,8 25 ккал Тропічні фрукти
Банани 1,5 / 0,2 / 21,8 95 ккал Агрус
Диня 0,6 / 0,3 / 7,4 33 ккал Журавлина
Нектарин 0,9 / 0,2 / 11,8 48 ккал Брусниця
Персики 0,9 / 0,1 / 11,3 46 ккал
Яблука 0,4 / 0,4 / 9,8 47 ккал
Полуниця 0,8 / 0,4 / 7,5 41 ккал || | 297
Малина 0,8 / 0,5 / 8,3 46 ккал
Крупи
Гречана крупа 12,6 / 3,3 / 62,1 313 кк л Кукурудзяна крупа
Манна крупа 10,3 / 1 / 73,3 328 ккал Перлова крупа
Вівсянка 11,9 / 7,2 / 69,3 366 ккал Ячна крупа
Рис білий 6 , 7 / 0,7 / 78,9 344 ккал Пшоняна крупа
Солодощі
Варення 0,3 / 0, 2/63 263 ккал Цукерки
Желе 2,7 / 0/18 79 ккал Торти
Зефир 0,8 / 0 / 78,5 304 ккал Морозиво
Меренги 2,6 / 20, 8 / 60,5 440 ккал
Пастила 0,5 / 0 / 80,8 310 ккал
Мед 0, 8/0/81 329 ккал
Цукор 0/0 / 99,7 398 ккал
Спеції та соуси
Молочний соус 2 / 7,1 / 5,2 84 ккал Заборонені всі спеції
Заборонені всі соуси
Імбир
Молочные продукты
Молоко Залежить від% жирності
Кефір Залежить від% жирності
Сливки Залежить від% жирності
Сметана Залежить від% жирності
Кисляк Залежить від% жирності
Сир Залежить від% жирності
Сир Залежить від% жирності
М'ясо, м'ясні продукти і риба
Яловичина варена 25,8 / 16,8 / 0 254 ккал Ковбаси
Печінка яловича 17,4 / 3,1 / 0 98 ккал Сардельки
Варена мова яловичий 23,9 / 15/0 231 ккал || | 439 Сосиски
Телятина відварна 30,7 / 0,9 / 0 131 ккал Качка
Кролик | || 449 21/8/0 156 ккал Гусь
Курка варена 25,2 / 7,4 / 0 170 ккал Копчена птах
Индейка 19,2 / 0,7 / 0 84 ккал Вяленая риба
Ікра чорна 28/9, 7/0 203 ккал Копчена риба
Ікра лососева 32/15/0 263 ккал Консерви з риби та м'яса | || 477
Масла и жиры
Масло вершкове 0,5 / 82,5 / 0,8 748 ккал Жир кулінарний
Масло топлене 0,2 / 99/0 892 ккал Жир тваринний
Інші продукти і напої
Вода мінеральна 0/0/0 0 ккал Квас хлібний
Морквяний сік 1,1 / 0,1 / 6, 4 28 ккал Алкоголь
Абрикосовий сік 0,9 / 0,1 / 6,4 38 ккал безалк гольную пиво
Гарбузовий сік 0/0/9 38 ккал Пакетоване соки (крім дитячих)
Чай чорний з молоком і цукром 0,7 / 0,8 / 8,2 43 ккал
Яйця курячі 12,7 / 10,9 / 0,7 157 ккал
Читайте також: & nbsp; Чи можна макарони при гастриті?

Приблизний тижневий раціон при дотриманні дієти №1

Повне меню при дієті стіл номер 1 на тиждень запропоновано для зручності в таблиці. Нижче будуть дані декілька рецептів страв. Незважаючи на те, що це лікувальна дієта, пацієнт не голодує, не відчуває себе погано через одноманітності і прісності їжі. Пити можна відразу після їжі, краще випити напій до прийому їжі за 30 хвилин. Харчування дробове, порції невеликі, між прийомами їжі не можна робити перекушування.

  Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
Сніданок 7 годин кашка рисова молочна протерта, || | 555

яйцо вареное

Кашка гречана на молоці, протерта, 2 яйця некруто, чай з молоком Манна каша на молоці, сир і чай сир, молочна кашка вівсяна, цикорій з молоком неміцний Сирна запіканка зі сметанкою нежирної, манна каша на молоці Яблуко печене, сир зі сметаною, рисова молочна каша Овсянка с молоком, творог со сметаной, чай с молоком
Сніданок №2 10 годин Яблуко печене з сиром, чай з молоком Тушеное яблуко або груша Бисквит домашний, пюре из яблока Желе домашнє ягідне, печиво прісне Сік розведений, яблуко печене Желе домашнє ягідне, печиво прісне Тушеное яблоко с грушей, компот и печенье
Обід 13 годин Рисовий суп овочевий, парові котлети на пару з яловичини і курки, гречка протерта, компот з яблук і груш || | 589 Супчик рисовый из протертой крупы на молоке, мясные паровые тефтельки и картофельное пюре, шиповниковый чай Овочевий суп з манкою, каша гречана з паровими котлетами, кисіль Суп з вівсянки з фрикадельками, розварена рисова каша і биточки з риби, кисіль фруктовий суп з вівсянкою овочевий,

Парова телятина, гарнір гречка розварена з маслом, компот

Рисовий суп овочевий, парові котлети на пару з яловичини і курки, гречка протерта, компот з яблук і груш Суп картопляний з кропом і фрикадельками, відварна яловичина, каша рисова розварена, компот
Полудень

16 годин

сухе печиво, від ар з ягід шипшини сушених Фруктове желе домашнє, сухарик Компот із сушених фруктів або ягід, прісне печиво Чай з шипшиною, печиво галетное Бісквіт домашній і відвар з шипшини Ватрушка з сиром і кисіль з фруктів або ягід Компот і галет з сирною намазуванням
Вечеря 19-20 годин Запечена шматками риба у фользі, несолодка манна каша Пюре з моркви і картоплі, риба варена, чай. Парові котлети з риби, пюре з гарбуза, чай з медом Тушкований кабачок з морквою, курка варена, відвар фруктовий Рибні кнелі, пюре з кабачків або гарбуза || | 633 Запечённая в фольге рыба куском или филе, овощное пюре, сок разведённый фруктовый Відварене м'ясо курки або яловичини з гречкою розвареної, відвар фруктовий

Перші страви

Суп з вівсянкою овочевий або з фрикадельками

Диетический суп
Суп з вівсянкою і фрикадельками

Відмінний рецепт легкого супчика, який можна приготувати і овочевим, і на м'ясному бульйоні з-за фрикадельок. У другому випадку спочатку проварюються домашні фрикадельки (на другий воді) і вже потім додаються основні інгредієнти. Відварюються картопля, кабачки і моркву, Пюріруйте і заливаються бульйоном. Потім суп-пюре доводиться до кипіння і в нього додаються мелені пластівці. Суп вариться до готовності, заправити можна вершками або маслом рослинним. Солити суп краще за підсумком приготування. У схемі живлення є як овочевий варіант, так і варіант з фрикадельками.

Рисовий суп овочевий

Легкий суп для дієтичного харчування. Для його приготування потрібно відварити і пюрировать кабачки і моркву. Пюре заливається вийшов після варіння бульйоном, додається рисове борошно і суміш з збитого яйця і 2 ложок молока. Солити після приготування, варити близько 7 хвилин до готовності. Заправити суп можна маслом вершковим з розрахунку: 1 столова ложка на каструлю продукту готового.

Другі страви

Кнелі рибні

Второе блюдо
Кнелі рибні

У дієті використані досить прості за рецептурою страви. Кнелі готуються швидко, вихід виходить досить великим, придатні до заморожування і зберігання. Філе риби перекручується і змішується з вимоченим в молоці хлібом або манкою (також вимочити в молоці на кілька годин). Фарш потрібно посолити, сформувати ложкою круглі кнели і готувати, заливши водою (1/3 частина форми) близько 7-9 хвилин. Готові кнелі можна полити олією.

Котлети парові з яловичини і курки

Яловичину і м'ясо курки потрібно очистити від шкіри, жив, плівок, дрібних кісток. Все м'ясо пропускається через м'ясорубку, змішується з відвареним рисом (вариться до напівготовності), квашені в молоці хлібом і яйцем. Можна додати терту моркву, тоді котлети вийдуть ще більш ніжні. Фарш потрібно Просолов і сформувати котлети. Готувати потрібно в пароварці або в мультиварці з режимом «на пару».

Підсумки

Лікувальне харчування при гастриті з дієтою номер 1 - це безумовно хороший фундамент для успішного лікування без загострень. || | Однак, є і ряд мінусів. Приготування страв часто забирає багато часу, вимагає навичок кулінарії і досить витратна, адже продукти повинні бути відмінної якості. Якщо хворий працює з відрядженнями або позмінно, доведеться готувати заздалегідь, що відніме ще більше сил і часу. Однак, дотримуватися хоча б приблизно схожого харчування необхідно для кожного пацієнта.

Посилання на основну публікацію