Правила харчування при дієті стіл 5 для лікування гастриту

Дієтичний стіл при гастриті - один із способів лікування цього важкого захворювання. Запальні процеси слизових оболонок шлунка розвиваються по ряду самих різних причин. Щоб позбутися від гострого стану, необхідно звернутися до лікаря. Той призначить адекватну терапію, але без нормалізації харчування ліки не будуть діяти належним чином.

Іноді однієї лише коригуванням раціону можна домогтися швидких позитивних результатів. Під час перетравлення їжі шлунок активно працює. Коли він запалений, навантажувати його не варто. Раціон повинен бути збалансованим, легким, але досить калорійним, щоб у організму були сили боротися з недугою. Лікар запропонує дієту при гастриті - стіл 5, чіткі принципи харчування розроблені медиками. Використовуючи прості рекомендації, ви видужаєте набагато швидше.

Значення правильного харчування при гастриті

Щоб розуміти, чому так важливо харчуватися правильно і дотримуватися дієти номер 5 при гастриті, необхідно розібратися, як протікає хвороба. Через істотні збоїв в організмі шлунок починає працювати неправильно, на його стінках з'являється запалення. Ми всі відчуваємо неприємні відчуття, якщо на шкірі з'являється глибока подряпина або садно. А тепер уявіть, що така ж рана розташована на внутрішній стінці шлунка, а ви ще й постійно дратуєте її під час прийомів їжі. Процес загоєння затягується. З цієї причини пацієнти часто відчувають відчуття тяжкості після прийомів їжі.

Ощущение тяжести в желудке

Щоб трохи полегшити роботу шлунка в цей період, розвантажити його, необхідно відповідально підходити до питань харчування. Деякі хворі, які займаються самолікуванням, взагалі відмовляються від їжі. Робити цього категорично не можна. організму потрібні сили для боротьби з хворобою, а він може взяти енергію тільки з їжі. Якщо гастрит розвивається з підвищеною кислотністю, то надлишки шлункового соку впливають на зону запалення, через що потім розвивається виразка.

Легка їжа, яка дає енергію, але на її переварювання не потрібно багато сил, є оптимальним варіантом при гастриті в гострій стадії.

Деякі пацієнти на інтуїтивному рівні розуміють, який раціон їм потрібен, але щоб виключити традиційні помилки при виборі страв, слід дотримуватися чіткої дієти 5 при гастриті.

Стіл 5 - особливості формування раціону

При диете стола 5 при гастрите блюда готовятся на пару, запекаются или отвариваются. Жареное категорически запрещено. значительно уменьшается объем животных жиров. Все блюда готовятся и обрабатываются таким способом, чтобы при попадании в желудок еда не раздражала его стенки. Существуют и иные особенности формирования рациона:

  • Добова калорійність 2100-2500 ккал в залежності від ваги, особливостей професійної зайнятості пацієнта - енергетична цінність раціону чоловіка, що працює фізично, буде вище, ніж калорійність меню для жінки;
  • 5-6 прийомів їжі за день - дробове харчування використовується майже у всіх дієтах, бо в такий спосіб організм насичується необхідними поживними корисними речовинами, але шлунок не перевантажується;
  • Щоденне вживання 2 л чистої води без газу;
  • Темпе ратура страв не вище 60 ° С - не можна їсти занадто гаряче і дуже холодне.

Дотримуватися простих правил нескладно. Необхідно відмовитися від швидких перекусів, фаст-фуду, їжі на ходу. Таким способом повністю змінюється ваш ритм життя. Ви вже не зможете перекушувати протягом дня бутербродами або взагалі харчуватися всухом'ятку, але тільки так можна домогтися позитивного результату лікування. З огляду на те, що неправильне харчування є основною передумовою розвитку гастриту і виразки шлунка, стіл 5 допомагає відновити здоров'я організму.

Принципи дієти «Стіл 5»

Щоб швидко відчути полегшення, позбутися докучають болів в області живота, дотримуйтеся наступних принципів харчування:

  • Виключіть з раціону гостре, смажене, копчене;
  • Відмовтеся від калорійних солодощів, здоби - печива, булок, пирогів, тістечок з кремом;
  • Не пийте міцний чай, відмовтеся від кави щодня;
  • Грубу їжу варто пров етірать перед вживанням, щоб організм не витрачав сили на її подрібнення;
  • Не допускайте переїдання;
  • Складіть строгий розпорядок дня, впишіть в нього за часом все прийоми їжі, виділяйте 10-15 хвилин кожні 2-3 години на їжу.
Употребление жидкости
Для нормалізації стану потрібно випивати 2 л рідини щодня

Цей принцип діє для пацієнтів зі здоровими нирками. Якщо існують певні проблеми з системою виділення, обов'язково повідомте про це своєму гастроентеролога. Він підбере оптимальний раціон з урахуванням всіх супутніх недуг.

Не займайтеся самолікуванням, обов'язково зверніться до лікаря.

Тільки фахівець може тверезо оцінити поточний стан пацієнта, запропонувати йому оптимальні різновиди терапії. Щоб отримати позитивний результат від дієти, позбутися від гастриту назавжди, виключити ймовірність розвитку рецидиву і переходу недуги в гостру форму, дотримуватися суворої дієти потрібно не менше двох років. На практиці багато пацієнтів настільки звикають харчуватися правильно, що продовжують дотримуватися простих принципів складання раціону все життя. Їм уже не прийде в голову купити в переході бургер, щоб перекусити перед роботою, або з'їсти пачку чіпсів.

Читайте також: & nbsp; Корисні властивості квашеної капусти і види дозволеної при гастриті

Харчування при гастриті зі зниженою і з підвищеною кислотністю

Гастрит Гастрит - запальний процес в шлунку. Він буває зі зниженою і підвищеною кислотністю. У першому випадку шлункового соку виробляється недостатньо для нормального перетравлення їжі, що залишилася їжа просто починає гнити, через що розвивається запалення. У другому випадку шлунковий сік продукується в надлишку, в його склад входить концентрована соляна кислота.

Коли її занадто багато, вона починає впливати на слизові оболонки шлунка, провокуючи гастрит, а пізніше і виразку, якщо своєчасно не почати лікування .

залежно від типу недуги відрізняються і методи його лікування. При гастриті зі зниженою кислотністю необхідно вживати продукти, які провокують вироблення соку - м'ясо, рибу, бульйони. При захворюванні з підвищеною кислотністю деякі з цих інгредієнтів і готових страв суворо заборонені. Раціон незначно відрізняється, але принципи формування дієти залишаються колишніми.

Заборонені продукти

Обов'язково сформуйте для себе список категорично заборонених продуктів, щоб виключити їх з раціону повністю:

  • Все виды острых соусов – кетчуп, горчица, майонез, сацебели, бальзамик;
  • Шоколад, какао, кави;
  • Газовані напої, магазинні соки;
  • алкоголь;
  • Білий свіжий хліб, здоба;
  • Кондитерські вироби;
  • Горіхи;
  • Всі види бобових;
  • Консервы;
  • Сало, ковбасні вироби, копченості;
  • Гриби;
  • Перші страви на м'ясних, рибних бульйонах.

 

З обережністю вживаються фрукти. Якщо ви робите з них фреші, то отриманий сік слід розбавити водою 1: 1. Свіжі овочі виключаються в гострий період недуги.

Варто обмежити продукти, які викликають сильне газоутворення і процеси бродіння в шлунку і кишечнику.

Дозволені продукти

Люди, які все життя харчувалися неправильно і поплатилися за це гастритом, побачивши список заборонених продуктів, дивуються його обсягом. А що тоді взагалі є? Це питання нерідко можна почути в кабінеті гастроентеролога. Дозволених продуктів теж чимало:

  • Крупи - гречка, рис, пшенична, ячна, пшоняна;
  • Коренеплоди - картопля, попередньо вимочений в чистій, холодній воді, морква, буряк;
  • Яйця;
  • нежирне м'ясо, риба;
  • Молочні продукти за винятком незбираного молока з жирністю не більше 5%;
  • Свіжі ягоди, плоди некислих фруктів, варення, джем, желе на їх основі;
  • Овочі після термічної обробки;
  • Вершкове масло в мінімальних кількості, рафінована олія.

на основі цих інгредієнтів можна приготувати масу корисних і смачних страв, серед яких супи, салати, гарніри, основні страви, закуски, десерти. Особливі вимоги пред'являються до термічній обробці продуктів харчування, їх температурі і консистенції. Ці вимоги треба строго виконувати лише в гострий період розвитку недуги. Щоб полегшити роботу шлунка всі страви бажано перетирати до стану пюре.

Зразкове меню

Навіть вивчивши список дозволених і заборонених продуктів, пацієнти не розуміють, що з них готувати, як вживати. Тому бажано скласти заздалегідь меню на тиждень по дієті «стіл 5» при гастриті. Зразковий денний раціон наступний:

  • Сніданок - гречана каша, чай;
  • Другий сніданок - нежирний сир з фруктовим джемом;
  • Перекус - некисла запечене яблуко;
  • Обід - суп з мінімальною кількістю картоплі і м'ясом птиці на овочевому бульйоні, овочеве рагу, парова тефтелі;
  • Полудень - кисіль, сухий бісквіт;
  • Вечеря - склянка нежирного кефіру, сир з мінімальним додаванням цукру / сирна запіканка / омлет з двох яєць, приготований на пару або в духовці .

 

Читайте також: & nbsp; Вживання сиру в гострій і хронічній фазі гастриту

Страви можна варіювати, щоденно змінюючи раціон. Таким способом організм отримує в повному обсязі білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали, енергію в необхідному обсязі.

Сформувати раціон і дотримуватися дієти в домашніх умовах нескладно.

Якщо ж ви працюєте , то зіткнетеся з деякими труднощами. Доведеться забути про перекуси в бістро. Якщо на роботі є повноцінна їдальня, то там можна буде вибрати дієтичні страви. Якщо ж на робочому місці немає навіть кухні, то доведеться обзавестися харчовим термосом, декількома контейнерами, щоб брати їжу з дому. Не потрібно соромитися, просто діставайте в обід судок і повноцінно їжте. Від цього залежить ваше здоров'я.

Отказ от курения и алкоголя Обов'язково доведеться відмовитися від куріння і вживання алкоголю. У рідкісних випадках, але не в гострий період розвитку недуги, можна випити півсклянки якісного світлого пива або келих вина, але розведеного водою. До категорії дозволених продуктів відносять тверді сири, але без цвілі.

Як довго дотримуватися дієти

Щоб назавжди позбутися від проявів гастриту, доведеться дотримуватися принципів дієтичного харчування відповідно до столом 5 протягом 1 , 5-2 років. спочатку буде важко, але з часом ви втягнетеся і вже не будете страждати від нестачі шкідливої ​​їжі.

Проблема полягає в тому, що більшість пацієнтів готові дотримуватися найжорсткіших принципів харчування в гострий період перебігу хвороби, коли після прийому їжі починає дуже сильно боліти живіт. Але коли настає найменше полегшення і симптоми гастриту вже не проявляються, хворі роблять собі різні послаблення. Вони можуть зайти в кафе, замовити каву з тістечком або з'їсти порцію картоплі фрі з гамбургером. Якщо не дотримуватися суворої дієти протягом тривалого часу, скоро ви знову зіткнетеся з неприємними проявами гастриту.

Термічна обробка продуктів

Облегчить работу желудка
Основне завдання столу 5 при гастриті - полегшити роботу шлунка, не навантажувати його

У гострий період вся їжа повинна бути термічно оброблена, тому що так вона стає набагато м'якше. Проблема в тому, що під впливом високих температур в їжі залишається мінімум корисних речовин. Важливо в цей період підтримати себе додатково добре збалансованими вітамінно-мінеральним комплексом. В аптеках можна навіть знайти спеціальні вітаміни для хворих на гастрит та інші захворювання шлунково-кишкового тракту.

Смажити продукти не можна. єдиний виняток - використання сковороди вок. У ній страви не обсмажуються, а готуються, як в скороварці. Таким способом можна гасити овочі і м'ясо. Важливо не додавати багато масла в такі страви.

Ефективність дієти

Оцінити результативність таких серйозних обмежень в харчуванні можна, через якийсь час після стабілізації стану. Тільки правильне раціональне харчування допомагає позбутися від проявів гастриту і його першопричини. Якщо не порушувати дієту при гастриті, то вам вдасться уникнути загострень. Подібні принципи формування раціону допомагають не тільки при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Люди із зайвою вагою таким способом втрачають зайві кілограми, правильне харчування дозволяє налагодити роботу серцево-судинної системи.

Ви швидко відчуєте прилив енергії і масу сил на нові звершення. З цієї причини багато пацієнтів не хочуть повертатися до колишнього раціону, навіть коли дієти вже не потрібно дотримуватися.

Потеря лишнего веса

Профілактичні заходи

Бажано дотримуватися принципів раціонального харчування не тільки після постановки діагнозу гастрит, а й в профілактичних цілях. Ми складаємося з того, що їмо. Зловживання шкідливою їжею з часом дасть про себе знати. Якщо ви розібралися в основних принципах дієтичного столу 5 при гастриті, намагайтеся використовувати їх в своєму щоденному раціоні. Тоді ви точно не зіткнетеся з проблемою хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Посилання на основну публікацію