Чи можна є сухарі при гастриті?

сухарі - звичний продукт для столу дієти. Люди, які страждають на гастрит, люблять їх і часто вживають. Але не завжди з розумом: гастрит гастриту - ворожнечу, він проявляється в декількох специфічних формах. Та й сухарі бувають різні, їх сучасний асортимент різноманітний.

Тільки не завжди технологія виробництва, а саме рецепти базових хлібопродуктів, підходять для харчування при порушеннях шлунково-кишкового тракту, запаленні слизової шлунка, після операцій і при отруєннях.

про особливості продукту, про те, як правильно вживати сухарі при гастриті і піде далі мова.

Історична довідка

Конкретизувати, коли був виготовлений перший сухарик, важко. Але будь-якій людині очевидна зв'язок з історією хлібопечення, з примітивними коржиками, приготовленими на гарячому камінні. І скоріше за все, наш далекий предок абсолютно випадково відкрив для себе засушений хліб, який на смак не гірше свіжого і довго зберігається. За рахунок чого поступово сухарі стали традиційною їжею воїнів і далеких подорожніх.

Першим, хто описав продукт з наукової точної точки зору, був видатний історик кулінарного мистецтва Вільям Похльобкін. За його визначенням, це хлібний виріб, вдруге запечене і засушене з метою зберігання або подальшого застосування в готуванні кулінарних страв. Він же наголосив головну особливість сухаря від його хлібобулочних побратимів - це знижена вологість, що не перевищує 49%.

Оскільки Похльобкін був прихильником вітчизняної кулінарної традиції, то він в своїх працях просуває «російську» версію появи сухарів і їх масового виробництва. Існує легенда, що в середині XIX століття один з великодніх днів видався незвично спекотним. Заздалегідь випечені паски швидко висохли, але все ж були з'їдені, так як в православній традиції священний коровай з'їдається до крихти.

На подив багатьох, страву вийшло смачним і з великим терміном зберігання. Ці якості були взяті на замітку і незабаром сухарі стали виготовляти спеціально, не тільки для мандрівників і солдатів, а в якості ласощів до чаю.

Польза сухарей
Аналіз корисності хлібного продукту був зроблений набагато пізніше. Було відзначено його загальне благотворний вплив на організм, виявлена ​​невисока калорійність та інші, важливі для людини властивості.

Сухарі і гастрит: факти на користь, міфи про шкоду

Головна відмінність підсушеного хліба від свіжого - змінена мікроструктура, що сприяє швидкому і легкому його перетравлювання. І вдруге запечені пшеничні або житні скибочки, як своєрідні хлібні консерви, зберігають весь набір корисних речовин.

Читайте також: & nbsp; Опис і принципи дієти при гострому гастриті

Ці два фактори говорять на користь вживання сухарів при гастриті, які стають на період лікування важливим джерелом вітамінів групи В, Е, А, РР, Н . А також цінних мінералів - заліза, калію, магнію, йоду; необхідних амінокислот - лізину, метіоніну.

У сухарях досить вуглеводів, щоб забезпечити необхідною енергією підірваний недугою організм. А присутність у складі клітковини йде на благо роботі кишечника без неприємного метеоризму.

Але у вживанні сухарів при гастриті є і свої підводні камені. В першу чергу, це стосується житніх виробів.

Скибочки житнього хліба, що пройшли вторинну обробку, менш калорійні, ніж пшеничні. Ця перевага оцінили люди із зайвою вагою. Але тим, у кого діагностовано захворювання травних органів, включаючи гастрит, виразку, від житніх сухарів слід відмовитися на користь прісних житньо-пшеничних, або з білого борошна. З деяким застереженням: гастрит зі зниженою кислотністю житньо-пшеничні вироби виключає.

Говорячи про підсушеному хлібі, не можна не згадати про тостах, які готуються в спеціальному приладі - тостері. Зараз його можна зустріти майже на кожній кухні.

Прихильники ЗСЖ, послідовники програм очищення організму оцінили його практичність: в лічені секунди можна отримати ароматний сухарик з будь-булочки.

Придатні тости і для харчування при гастриті - підсушений скибочку куди корисніше свіжого. Є у тостера і противники, які просувають головний міф про шкоду таких сухарів: мовляв, нагрів від приладу опромінює хліб шкідливими радіоактивними частинками. Сьогодні цей міф вченими розвінчаний, і тостер може стати дуже корисним помічником для хворих на гастрит.

Добова норма при гастриті - 200 грам сухариків в день, які бажано запивати або розмочувати в бульйоні, молоці, компоті, питних йогуртах. Так знижується дратівливе для слизової вплив від крихт.

Пресные сухари
Прісні сухарі зайняли міцну нішу в дієтичної їжі. Але є й інші сухарні вироби. Слід розібратися в їх різноманітному асортименті і зрозуміти, які ще сухарі можна при гастриті.

Біскотті, галети, сушіння ...

Вітрини та прилавки булочних і кондитерських відділів пропонують величезну різноманітність сухариків і їх похідних . Самі сухарі бувають класичними (з білого або житнього хліба з нейтральним смаком), ванільні (на базі здобних булочок і батонів), гірчичні. Їх доповнює багатий асортимент зі всілякими добавками (ізюм, кунжут, цукати, мак, злакові зерна, насіння тощо.).

Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти цибулю при гастриті?

Є у російського сухаря і закордонні аналоги:

  • Біскотті - підсушені скибочки бісквіта з італійської кухні;
  • Галеты – небольшие сухие лепёшки с французской родословной, имеющие сегодня форму печенья;
  • Крекер - популярний сухий снек, але з вмістом жиру. Має яскраво виражений підсолоджений, або навпаки - солонуватий смак;
  • Сушки - хлібобулочний Сухарне виріб слов'янської кухні: польської, білоруської, російської, української. Сушки мають особливу технологію випікання, відмінну від сухарного виробництва.

Частина цих хлібопродуктів можна включати в дієтичне харчування. При будь-якому гастриті можна сушки, галети, класичні ванільні сухарі в помірній кількості. Решта видів сухариків слід вживати з урахуванням індивідуальних особливостей протікання хвороби.

При гастриті на тлі підвищеної кислотності не можна вживати вироби з маком, родзинками, горіхами і сухарі з хліба типу «8 злаків», «Ризький» і т. п.

від деяких категорій цієї продукції коштує і зовсім відмовитися: від насичених маслами крекерів, солоних виробів, сухариків «з димком». Подібні вироби можуть зіпсувати навіть самий здоровий шлунок.

Бискотти, галеты, сушки

Панірувальні сухарі при гастриті

Окреме місце в дієті при гастриті займають панірувальні сухарі. Вони рекомендовані як виключно корисна харчова добавка в приготуванні овочів, дієтичних котлет і фрикадельок. Присутність панірувальних сухарів в парових блюдах сприяють якісному засвоєнню м'яса і служать додатковим джерелом насичення організму.

Але при покупці цього продукту потрібно уважно вивчити склад: зайві хімічні добавки можуть неабияк зашкодити. Тому краще приготувати їх самим - змолоти звичайні сухарі в будь-якому зручному измельчителе - блендері, м'ясорубці, кавомолці.

Панировочные сухари

Таким чином, при гастриті найкращим варіантом є сухарі з пшеничного прісного хліба. Їх можуть дозволити собі хворі з будь-яким типом цього захворювання. Ідеально, якщо скибочки хліба будуть підсушені самостійно.

Такий підхід дає можливість контролювати якість вихідного хлібного продукту, дозволяє підібрати для сухарів той хліб, який найбільше відповідає особистим дієтичного столу.

Посилання на основну публікацію