Кращі рецепти корисних і смачних супів при гастриті

Рецепти супів, дозволених при гастриті, - перше, що починають шукати лю ді, дізнавшись про наявність у себе цієї хвороби. І, треба сказати, не дарма. Сьогодні проблеми з шлунково-кишкового тракту має приблизно кожен другий житель земної кулі. Алкоголь, ненормований режим роботи і відпочинку, стреси - все це лише посилює проблему.

Однак першорядної причиною гастриту було і залишається неправильне харчування. Тому, якщо ви зіткнулися з подібною проблемою, давайте розберемося, які супи можна вживати при гастриті, і як їх готувати, щоб не спровокувати загострення.

Анализируем кислотность

Варені і приготовані на пару страви - ось основа раціону будь-якої людини, що страждає на гастрит. Рідка їжа ніжно обволікає запалені стінки шлунка, а тому дієтичний суп при гастриті повинен бути присутнім в раціоні щодня.

Супы при гастрите

Однак скрізь є свої нюанси. Наприклад, якщо ми говоримо про супи при ерозивно гастриті, то в залежності від гостроти протікають процесів пацієнт змушений дотримуватися наступного двухфазного меню.

Загострення гастриту

В період загострення і на початковій стадії одужання є переважно їжу, не збуджує секрецію. До таких страв можна віднести:

  1. Молочні супи на основі вермішелі або протертих круп;
  2. Супи-пюре з моркви, буряка, кабачків, картоплі, цвітної капусти і гарбуза;
  3. Бульйони з нежирного курячого м'яса або пісної яловичини.

 

Чи можна борщ при гастриті в цій стадії? Зрозуміло, немає. Так само як і щі, розсольник або будь-який інший кислий суп або наваристий бульйон.

Хронічна форма

На хронічної стадії захворювання, навпаки, дотримуватися дієти, що щадить, з більш помірним скороченням секреції. У цьому випадку показано включити в раціон:

  • Супи з нежирних сортів птиці, м'яса, риби;
  • Овочеві відвари і неміцні бульйони на основі все того ж птаха, попередньо позбавленої жиру. | || 124

Можно ли гороховый суп при гастрите в этой фазе? Нет. Борщ и щи – на усмотрение гастроэнтеролога. А вот от рецептов с добавлением сладкого перца, редьки, редиса, лука, чеснока, консервов, грибов и копченостей лучше полностью отказаться.

Низкая кислотность Однак можлива і зворотна ситуація. Існують такі форми захворювання, коли кислотність в організмі не підвищена, а, навпаки, знаходиться на недозволено низькому рівні. У цьому випадку вже можна їсти борщ при гастриті. А також рекомендується включити в раціон наваристі бульйони на м'ясі або рибі і виключити з нього страви, що містять білокачанну капусту, цибулю, часник та інші продукти, що запускають процеси бродіння.

У статті представлена ​​інформація для ознайомлення, а не рекомендації для самолікування.

чи можна при гастриті є гороховий суп (або будь-який інший) саме Вам, однозначно скаже лише лікуючий лікар.

Супи при гастриті з розумом

«Закуповуючи продукти для майбутнього супу, не забувайте, що перетравлювання великих обсягів харч і за раз - зайвий стрес для хворого шлунка. Харчуватися ви тепер будете приблизно раз п'ять в день і маленькими порціями. А значить, і готувати потрібно менше, адже блюдо двох - триденної давності втрачає всю свою користь ».

Якщо ви хочете, щоб від рецепта супу, який допомагає при гастриті, дійсно був прок, цим правилом потрібно слідувати неухильно. Також гастроентерологи рекомендують взяти на замітку наступні поради:

  1. Готувати курячий бульйон при гастриті можна тільки на нежирному м'ясі, попередньо видаливши кістки. Те ж саме стосується й інших не вегетаріанських страв. В якості основи допускається використовувати пісну яловичину, індичку, кролика і деякі нежирні сорти риби.
  2. Повністю відмовтеся від солі і перцю, а також будь-яких спецій. На гриби, «зажарку», гострі, копчені, консервовані та будь-які інші інгредієнти, здатні спровокувати подразнення слизової оболонки, також заборона.
  3. Щоб звести до мінімуму обсяг шкідливих речовин, що містяться в м'ясі, готуйте дієтичні супи при гастриті на бульйоні другого або навіть третього навару.
  4. При повторному розігріві доводите суп лише до кімнатної температури. Занадто холодна їжа спровокує чергове подразнення слизової оболонки, а надто гаряча може спричинити термічний опік стінок шлунка.
  5. Щоб овочевий суп при гастриті давав максимум користі, використовуйте не заправку, а натуральні овочі. По можливості включайте в страви брокколі, кабачки, гарбуз або ж кольорову капусту.

Незалежно від того, чи можна вам їсти курячий бульйон при гастриті, в блюді обов'язково повинні бути овочі. Тільки не допускайте їх розварювання, якщо не хочете розтринькати даремно містяться в них вітаміни.

Рецепти дієтичних страв

Тепер, коли ми приблизно визначилися, які супи можна їсти при різних формах гастриту, прийшла пора перейти до конкретних прикладів. Отже, давайте ж розглянемо, що представляють собою:

Рецепти слизових супів при гастриті

Перші страви, які стосуються цій групі, відмінно підійдуть для періодів загострення захворювання. Готують їх на базі круп'яного відвару за наступною схемою:

  • Спочатку крупу варять в слабкому м'ясному або овочевому бульйоні близько години;
  • Потім вийшло вариво проціджують через марлю;
  • В отриману рідину (за бажанням) можна додати сирий жовток невеликого розміру або злегка збиту молочно-яєчну суміш.
Читайте також: & nbsp; Поради медиків: як набрати вагу при гострому і хронічному гастриті

Яку крупу взяти? Рисову, пшеничну, вівсяну або якусь ще? Робіть вибір, відштовхуючись від результату, який хочете отримати. Так, вівсянка краща тим, хто страждає від закрепів.

Рисовий суп при гастриті рекомендований тим, кому потрібно набрати вагу (тому що сам рис більш калорійний).

А пшенична крупа зробить блюдо менш слизька і приємнішим на смак.

Страви на основі м'яса та риби

Якщо при наявності підвищеної кислотності ви запитаєте у лікаря, чи можна вам, скажімо, курячий бульйон при гастриті , він відповість - потрібно. Ці страви відмінно допомагають в період ремісії і не вимагають особливих навичок готування.

Гречаний суп на основі м'яса кролика

  • М'ясо кролика відокремлюємо від кістки і варимо протягом години;
  • Моєму, чистимо, нарізаємо картопля (3 шт), і морква (1 шт), додаємо їх в бульйон;
  • Туди ж додаємо гречку (0,5 склянки), не забувши попередньо її промити;
  • Варимо до готовності, заправляємо зеленню і подаємо до столу.

Курячий суп при гастриті

  • Розморожуємо курку, відокремлюємо м'ясо від кістки і від шкірки (яка, до речі, вкрай шкідлива), ріжемо невеликими шматочками;
  • Варимо неміцний, розведений бульйон;
  • Коли м'ясо буде майже готове, додаємо в відвар дрібно порізану морквину (1,5 шт), селера (100 г) і зелень за смаком;
  • Ми залишаємо бульйон доварюватися;
  • Паралельно готуємо максимально густу рисову кашу на молоці;
  • Додаємо в неї сире яйце (1 шт), трохи вершкового масла і поділяємо на невеликі кульки.
  • Рисовые шарики обваливаем в муке и добавляем в бульон;
  • Варимо до готовності.

Рибний бульйон з яйцем

Рыбный бульон с яйцомДля этого рецепта нам понадобятся морковь (1,5 – 2 шт), картофель (5-6 шт) и одно сырое яйцо. Отвариваем рыбный бульон среднего навара. В готовый отвар добавляем измельченные овощи и варим до готовности.

Коли страва буде майже готове, виливаємо в нього сире яйце.

При бажанні також можна додати сіль або пару ложок крупи. || | 229

Суп с фрикадельками

Суп з фрикадельками при гастриті корисний не менше ніж всі інші. Готується він за таким рецептом:

  • Фрикадельки відварюємо на пару;
  • Паралельно очищаємо картоплю (5-6 шт) і моркву (1,5-2 шт) від шкірки, подрібнюємо і кидаємо в киплячу воду;
  • Хвилин через 10 додаємо в відвар овочі та зелень. Солимо до смаку і продовжуємо варити;
  • Коли суп майже готовий, додаємо в нього яйце (1 шт), попередньо зварене круто і подрібнене, або ж столову ложку сметани.

Оскільки в формі фрикадельок м'ясо досить м'яке, воно не шкодить шлунково-кишкового тракту і швидше перетравлюється.

Рецепти овочевих супів

Коли слизова шлунка запалюється, зняти загострення найкраще допомагають овочеві супи. Оскільки на секрецію вони ніяк не впливають, є овочеві супи при гастриті можна в будь-який час.

Гарбузовий суп-пюре

  • Попередньо готуємо м'ясний або рибний бульйон з нежирних компонентів;
  • Гарбуз, морква і картопля моєму, очищаємо від шкірки, ріжемо на великі шматки і ставимо варити;
  • Коли овочі будуть готові, подрібнюємо їх блендером і додаємо в заздалегідь приготовлений відвар;
  • Ставимо страву на вогонь, і, як тільки воно закипить, додаємо молока за смаком, знімаємо з вогню і даємо настоятися.

Як тільки суп охолоне, заправляємо його гарбузовим маслом (масло холодного віджиму, тому додавати раніше його не можна!) і подаємо до столу.

Тыквенный суп-пюре
Таке блюдо порадує вас пікантним смаком, а шлунок - лікувальним обволакивающим ефектом

суп-пюре з гороху

Вважається, що гороховий суп при гастриті не особливо корисний. Однак це не зовсім так. Якщо брати не консервований, а свіжий горох, то люди з «нульовою» кислотністю, споживаючи таку страву в їжу, зможуть відчутно поправити своє здоров'я. Для приготування вам буде потрібно:

  • Зробити овочевий відвар слабкої консистенції і поділити його на 2 приблизно рівні частини;
  • Вимити горох і замочити його в теплій кип'яченій воді на кілька годин;
  • Потім воду злити, а горошини варити в овочевому відварі, поки вони не розм'якнуть;
  • Потовкти отриману суміш до консистенції кашки, як слід перемішати і знову поставити на вогонь;
  • Паралельно зварити білий соус, змішавши пасеровану борошно з другою частиною бульйону і прокип'ятивши, поки суміш не загусне;
  • Коли суп закипить, зняти його з вогню, дати охолонути і подавати до столу з приправою у вигляді білого соусу.

Рецепт картопляного супу

Ця страва досить популярно серед дієтологів, адже воно одночасно дозволяє пацієнтові насититися і стабілізує його секрецію шлункового соку. Готується суп наступним чином:

  • Картопля (4 шт) і моркву (2 шт) моєму, очищаємо від шкірки і ріжемо дрібними кубиками;
  • Складаємо овочі в каструлю з водою і починаємо варити;
  • Коли вода закипить, додаємо в неї оливкова олія (3 ст. л) і подрібнену зелень (кріп і петрушка за смаком);
  • Варимо до тих пір, поки овочі не стануть м'які , потім знімаємо з вогню і даємо настоятися;
  • Злегка збиваємо яйця (2 шт) і вливаємо їх у суп, після чого все ретельно перемішуємо.

Картопляний суп на молоці

Дане блюдо будемо готувати наступним чином:

  • Вимиємо і дрібно поріжемо морква (2 шт) і картопля (3 шт). || | 309
  • Поместим овощи в подсоленную воду и будем варить, пока они не станут мягкими. Воду по окончанию сливаем.
  • Виливаємо в каструлю молоко (1 л) і ставимо на вогонь.
  • Коли молоко закипить, знімемо його з вогню і заливаємо їм овочі.
  • В отриманий відвар додаємо пару ложок зеленого горошку і знову ставимо на вогонь.
  • Коли суміш закипить, вимикаємо плиту і даємо страві настоятися.
Картофельный суп на молоке
Подається такий суп з дієтичними хлібцями або прісними грінками

Кислі страви

Якщо ви хворі і маєте показники кислотності на недозволено низькому рівні, саме час звернути увагу на рецепти «кислих» супів при гастриті. До них відносяться:

Читайте також: & nbsp; Найсмачніші і корисні рецепти з чорносливом при гастриті

Борщ при гастриті з «нульовою» кислотністю

  • Отвариваем буряк (3-4 шт. Середнього розміру) і залишаємо її холонути.
  • Паралельно очищаємо картоплю (5-6 шт) і моркву (1,5-2 шт) від шкірки, подрібнюємо і кидаємо в киплячу воду.
  • Хвилин через 10 додаємо в відвар дрібно порізану буряк і м'ясні фрикадельки (замість цільного шматка м'яса). Солимо до смаку і продовжуємо варити.
  • Коли суп майже готовий, додаємо в нього яйце (1 шт), попередньо зварене круто і подрібнене, а також їдальню ложку сметани.

Суп-пюре з щавлем і кропивою

  • Готуємо бульйон на основі м'яса або птиці;
  • Беремо листя кропиви, ретельно промиваємо їх, варимо в окропі протягом 2 -3 хвилин, після чого товчемо до стану кашки;
  • Змішуємо кропив'яну кашку з бульйоном і ставимо на вогонь;
  • Картопля (2-3 шт), морква (1 -1,5 шт) і щавель (близько 100 г) промиваємо, чистимо, подрібнюємо і також додаємо у відвар;
  • варимо хвилин 20-25, потім нарізаємо помідори, додаємо їх в основне блюдо і варимо ще хвилин 5 до готовності.

Щоб підвищити густоту супу-пюре можна додати в н го грам 20-30 рису.

Щи «Літня свіжість»

Готуємо бульйон середнього навару з м'яса або птиці.

  • Картопля (4 шт) і моркву ( 2 шт) миємо, чистимо, подрібнюємо і додаємо в відвар;
  • Варимо борщ на невеликому вогні;
  • Хвилин за 10-15 до готовності додаємо подрібнені помідори, дрібно нарізану білокачанну капусту і зелень за смаком;
  • Варимо суп, після чого знімаємо з вогню і даємо настоятися.

Як ви могли помітити, «кислі страви» готуються за досить вільним рецептами.

Головне тут - максимально подрібнювати тверді компоненти і з обережністю додавати спірні компоненти (цибуля , часник тощо).

Солодкі страви

Деякі люди думають, що є при гастриті можна переважно бульйони, каші, та відвари. У той час як гострі страви, солодощі та інші ласощі знаходяться під суворою забороною. Це не зовсім так. Звичайно, про піцу, приправленою червоним перцем, і торті-морозиві доведеться забути, проте ласуни можуть взяти на озброєння:

Вівсяний суп з шматочками фруктів

Щоб приготувати цю страву, вам буде потрібно:

  • Взяти півсклянки вівсяної крупи, залити її 1,5 літрами кип'яченої води і варити майже до готовності;
  • Яблуко, грушу і 5 чернослівін вимити, очистити від шкірки і насіння і порізати маленькими кубиками ;
  • Додати фрукти в каструлю і (при бажанні) трохи підсолодити блюдо;
  • Варити ще хвилин п'ять на маленькому вогні;
  • Пол Вчені блюдо остудіть і заправте половиною столової ложки вершкового масла.

Овсяный суп с кусочками фруктов

Води беріть трохи більше, ніж коли варите кашу, щоб до моменту приготування вона не встигла вся википіти, і у вас вийшов саме суп-пюре, а не звичайна каша.

Манний суп

Молоко змішати з водою в співвідношенні 2: 1 і підсолодити. Потім поставити на вогонь і довести до кипіння. В отриману суміш додаємо манну крупу (в залежності від об'єму рідини) і варимо, періодично помішуючи. Окремо змішуємо яйце з молоком і також доводимо до кипіння. Об'єднуємо обидві суміші в одну, додаємо трохи вершкового масла, даємо настоятися і подаємо до столу.

Як приготувати смачно і корисно суп при гастриті

Вкусный суп Вичитавши черговий рецепт, багато людей прагнуть строго слідувати йому, навіть не замислюючись, що в підсумку може вийти така гидота (зате корисна!), яку і в рот то брати буде огидно. Дійсно, мало кому сподобається замість наваристого ароматного борщу з м'ясом і картоплею є якусь незрозумілу слизової субстанцію, в якій від традиційної страви залишився лише запах. Знайома ситуація? А адже практично будь-який дієтичний суп, показаний при гастриті шлунку, можна зробити не тільки корисним, але і смачним.

І в цьому нам допоможуть наступні хитрості:

  1. Придбайте блендер. З ним перемелюються шматочки їжі матимуть більш однорідну структуру і позбавлять від відчуття, що ви їсте вінегрет, залитий водою.
  2. Щоб овочі були смачніше, відварюють їх безпосередньо в м'ясному або рибному бульйоні. Це правило діє, навіть якщо ви готуєте за рецептом овочевого супу, показаного при гастриті.
  3. Хочете зробити смак їжі більш «граючим»? Додайте в нього пшеничні грінки. Якщо ж потрібно збільшити калорійність - трохи рисової або ж пшеничної крупи.
  4. Відмовтеся від заправок. Щоб суп вийшов ароматним, готувати його варто виключно на свіжих овочах.
  5. При додаванні збитого до стану піни білка блюдо придбає щільну, сметанообразную консистенцію. Геркулесові пластівці підвищать його в'язкість.
  6. Якщо ніяк не можете обійтися без «засмажкою», використовуйте для її приготування тільки рослинне масло, а не вершкове. Самі продукти же слід обсмажувати без панірування і знімати з вогню до появи скоринки.

Як бачите, харчуватися правильно і смачно не складно. Головне, проявити фантазію. Тому, якщо у вас є власні рецепти дієтичних супів, корисних при гастриті, викладайте в коментарі - обговоримо.

Посилання на основну публікацію | || 467