Як вживати буряк при гастриті і виразці шлунка

Буряк - це корисний і пі тательний коренеплід, який володіє цілим набором корисних речовин. Без них нормальна робота організму неможлива. Саме тому часто буряк використовується в якості додаткового або основного компонента в різних стравах. Застосовують його не тільки співвітчизники, але й кулінари з усього світу. Однак не все так однозначно з смачним коренеплодом, особливо якщо у гурмана є проблеми зі здоров'ям. Продукт використовується для лікування різних захворювань шлунково-кишкового тракту, проте важливо розуміти, вживається чи буряк при гастриті.

Свекла при гастрите
Буряк може бути як основним, так і додатковим інгредієнтом в дієтичних стравах

Показання до використання коренеплоду | || 56

Решая, можно ли есть свеклу при гастрите, нужно узнать не только показания к использованию. Внимания заслуживают и противопоказания, запреты.

У раціон включають буряк для:

  1. Відновлення метаболічних процесів.
  2. Лікування закрепів. У коренеплоді досить багато клітковини, яка посилює перистальтику кишечника, спорожнення відбувається швидше, переварені залишки їжі не будуть затримуватися в організмі і труїти його.
  3. Покращення процесу травлення при гастриті зі зниженою кислотністю.

У складі продукту соляна кислота, яка здатна роз'їдати стінки шлунка, а також посилити виразкову хворобу. Це стосується сирого продукту, в відварному вигляді показання до вживання значно ширший.

Слід звернути увагу на те, що при гастриті можна їсти буряк тільки у відварному або в пареному вигляді. А ось про маринованому або квашеному Бурак слід забути

Не варто захоплюватися їм і в стані стійкої ремісії, щоб не провокувати загострення хвороби. Кращим варіантом стає відварений буряк при гастриті, оскільки вона не здатна підвищувати рівень кислотності. Якщо готується страва з використанням коренеплоду, не можна додавати в нього будь-які прянощі, гострі соуси, майонез або оцет. Заправляти страви слід рослинним маслом або нежирної сметаною.

Що потрібно знати про буряк пацієнтам з гастритом?

Употреблять любые продукты следует с большой осторожностью, чтобы они не нанесли вред здоровью и не усугубили ситуацию. Можно или нет свеклу при гастрите – решать доктору, который проводит осмотр пациента и дает рекомендации относительно предстоящего лечения и особенностей диеты.

Щоб не допускати помилок, слід дотримуватися досить простих правил:

  1. Показана тільки варений буряк при гастриті з підвищеною кислотністю. Використання в раціоні свіжого коренеплоду може стати причиною утворення виразок або значного погіршення стану пацієнта.
  2. Слизова дуже гостро реагує на різні подразники, а тому не варто вживати маринований коренеплід, який тільки погіршить стан. Термічна обробка практично не змінює смакових особливостей продукту, та й його склад залишається практично незмінним. Тільки в відварному або пропареному вигляді використовується в стравах буряк при гастриті з підвищеною кислотністю.
  3. Не застосовувати препарат при складанні меню буряк пацієнтам, які страждають від діареї, оскільки цей коренеплід має проносний ефект.
  4. тільки в період ремісії слід вводити в раціон варений буряк при гастриті, який супроводжувався утворенням виразок. Вживати продукт слід невеликими порціями.
  5. Використовувати рекомендується при гастриті не тільки сам плід, але і його бадилля. Вона також містить масу корисних речовин. А щоб продукт не нашкодив, досить його пропарити, запекти або відварити.

Тільки досвідчений лікар після вивчення стану пацієнта зможе сказати, чи можна варений буряк при гастриті. У деяких ситуаціях плід не допускається до вживання.

Читайте також: & nbsp; Антральний гастрит і правильна дієта при лікуванні

Цінні властивості буряка

Щоб дізнатися точно, чи можна буряк при гастриті, слід звернутися до лікуючого лікаря. Тільки фахівець після ретельного вивчення стану пацієнта має право давати поради щодо можливості або заборони на вживання бурака.

Доктор бере до уваги і корисні, поживні властивості продукту, який:

  • Володіє відновлюючу, протимікробну і омолоджуючий ефект;
  • Зміцнює імунну систему;
  • Знижує біль при гастриті;
  • Нормалізує метаболічні процеси;
  • Відновлює нормальну перистальтику; || | 125
  • Выступает в качестве сильного антиоксиданта, который способен подавить рост патогенных микроорганизмов;
  • Дозволяє виводити з організму, шлаки, важкі метали;
  • Виводить зайву рідину з організму.

Всі ці властивості коренеплоду добре відомі як лікарям, так і народних цілителів, а також людям, які піклуються про своє здоров'я.

Свіжий сік: чи можна його вживати?

сік вважається унікальним, оскільки містить всі цінні речовини коренеплоду, але не вимагає термічної обробки. Однак вживати його можна тільки здоровим людям або тим, хто страждає на гастрит зі зниженою кислотністю. Однак і в цьому випадку не варто старатися, оскільки продукт може нашкодити.

Свекольный сок следует применять с осторожностью Щоб цього не сталося, слід дотримуватися простих рекомендацій фахівців: || | 140

  1. Исключить из рациона тем, у кого поставлен диагноз гастрит с повышенным уровнем кислотности, а также наблюдаются поносы.
  2. Використовувати сік тільки при зниженій кислотності, оскільки він володіє яскраво вираженим сокогонним ефектом.
  3. Чи не пити сік в період загострення. Це справедливо по відношенню до пацієнтів, які страждають від гастриту із зниженою або підвищеною кислотністю.
  4. Не застосовувати препарат соки для приготування їжі і не вживати їх в чистому вигляді тим, у кого спостерігаються алергічні прояви.
  5. Использовать для приготовления сока только выращенные в экологически чистых местах корнеплоды. Магазинный товар не подходит для этого, поскольку достоверно не известны ни особенности взращивания, хранения, транспортировки продукции.
  6. Використовувати тільки сік, який був приготований самостійно. У магазинних варіантах чимало консервантів, а їх вживання точно не принесе ніякої користі навіть здоровій людині.
Перед початком сокотерапії слід проконсультуватися з лікарем, який точно визначить дозування

При надмірному старанності і вживанні бурякового соку у великій кількості можуть спостерігатися побічні ефекти: запаморочення, нудота, скачки артеріального тиску, діарея.

Варена овоч

Часто хронічні і гострі стани , загострення гастриту, не стають причиною для виключення коренеплоду з дієтичного меню. Цей продукт цілком має всі шанси стати частиною раціону, оскільки в відварному вигляді сприяє купірування больових синдромів, локалізації запальних процесів, він допомагає організму боротися з патогенною мікрофлорою.

Однак і в цьому випадку вживати овоч можна тільки в строго обмеженому кількості, використовувати в якості:

  • Додаткового інгредієнта до салатів з варених овочів;
  • Основного компонента для запіканки;
  • Добавки до перших страв.
Читайте також: & nbsp; Поради медиків: як набрати вагу при гострому і хронічному гастриті

Його потрібно додавати ще в процесі приготування, термічно обробляти.

Важливо дотримуватися основних правил приготування продукту. Запропонована рецептура дозволяє при максимальному збереженні корисних властивостей коренеплоду звести до мінімуму побічні ефекти.

Як краще вживати буряк при гастриті?

Доктора рекомендують не захоплюватися коренеплодом, але все ж іноді включати в свій раціон не тільки можна, а й треба.

але використовувати для приготування страв можна тільки відвареної коренеплід:

  1. Застосовують не тільки сам плід, а й бадилля, яку потрібно промити, проварити до напівготовності, просушити і нарізати. Саме в бадиллі міститься левова частка корисних мікроелементів.
  2. Після відварювання додатково запекти, для чого рекомендується використовувати фольгу. Вживати в їжу в перетертої вигляді в якості додаткового інгредієнта до салату. Для приправи можна взяти дрібно посічену зелень і рослинне масло.
  3. Щоб мінімізувати вплив соку буряка на слизову шлунка, слід після відварювання або випікання її натерти, а після дати ще й постояти кілька годин в холодильнику.
Запеченная свекла
Буряк при запіканні зберігає всі свої корисні властивості, як і при варінні

Унікальна особливість бурака в тому, що навіть з настанням весни він не втрачає своїх цінних якостей, як це відбувається з іншими овочами. Це дозволяє включати його в якості добавки до салату або застосовувати чистому відварному вигляді.

Особливості та правила приготування буряка при гастриті

Щоб після температурної обробки буряк залишався максимально корисним, слід в процесі приготування скористатися такими підказками:

  1. Промити перед варінням, щоб видалити залишки грунту.
  2. Варити буряк прямо в шкірці, що дозволить зберегти цілісність овоча, зробити його соковитим.
  3. Допускається попереднє відварювання, а після і випікання в духовці. Це не псує цілісність або цінні якості продукту.
  4. Приготувати буряк в духовці, для чого використовується фольга.
  5. Тривалість термічної обробки (при варінні) може досягати години, а ось слайсами досить 20- 30 хвилин, щоб приготуватися.
  6. Можна овоч проварити або пропарити. Перший варіант дозволяє залишити коренеплід цілим, другий зажадає попередньої нарізки на слайси.
  7. Солити перед приготуванням овоч не слід.
Свекла в мультиварке
Швидко і якісно з приготуванням буряка здатна впоратися мультиварка

Перед подачей на стол свеклу можно посолить – довести ее до вкуса, но не использовать для этого острые приправы, соевый соус, майонез, чеснок и пр.

Рецепти з буряка для дієти при гастриті

Буряк часто стає компонентом борщу або салату, оскільки володіє не настільки виражений м агресивним дією, як помідор. Щадні страви здатні збагатити раціон, а також допомогти організму отримати важливі мікроелементи і вітаміни.

Щоб урізноманітнити свій раціон, рекомендується в нього включити такі салати:

  1. Відварити буряк, морква, картопля, очистити їх і натерти на тертці. Нарізати дрібними кубиками бринзу, додати до буряка, після чого приправити салат оливковою олією.
  2. Для приготування коренеплід відварити, очистити, нарізати кубиком. Відпарити чорнослив, нарізати його соломкою, додати до бураку, приправити нежирною сметаною.

Саме буряк поряд з іншими овочами здатна значно урізноманітнити меню хворого гастритом людини. Відмовлятися повністю від вживання овоча не слід, однак не варто забувати і про заходи.

Посилання на основну публікацію