Корисна або немає гарбуз при гастриті

Люди, які мають захворювання травної системи знають , Головне, що потрібно під час лікування і відновного періоду - це дотримуватися дієтичного харчування. Тільки м'яка і легко засвоюється організмом їжа зможе сприяти зняттю загострення таких симптомів хвороби.

Гарбуз при гастриті якраз є таким обтяжливим і ніжним продуктом, при використанні якого не відбувається дратівної дії на шлунок. Крім цього, даний дієтичний продукт містить безліч цінних для людини речовин, про який варто сказати окремо. Які страви з гарбуза слід готувати і як зробити стіл різноманітним і корисним без шкоди для смакових рецепторів і здоров'я? На ці питання знайдуться всебічні відповіді в цій статті.

Перелік продуктів заборонених при гастриті

Правильное питание при гастрите
Дієта при гастриті

При гастро заболеваниях вся еда должна соответствовать особым требованиям. Первая и главная особенность состоит в том, чтобы не дать вырабатываться в желудочном соке соляной кислоте сверх нормы. Для того, чтобы этого не происходило разработана специальная лечебная диета, исключающая копчёные, жирные, солёные, консервированные блюда. В это запретный список входят кислая капуста и фрукты с повышенным содержанием кислоты, шоколад, кофе, естественно алкогольные напитки.

Дієта при гастриті має першорядну роль і повинна складена таким чином, щоб не відбувалося перевантажень від важкої їжі, а залишки з легкістю виходили б з організму. До таки дієтичним і щадним страв можна віднести:

  • Легкі супчики;
  • Круп'яні каші;
  • Пюре з овочів;
  • М'ясо курки і кролика виключно в тушкованому або пареному вигляді;
  • чи не кислі ягоди, плоди фруктових і овочевих культур;
  • Зелень у вигляді шпинату, селери, петрушки, салатів;
  • киселі і компоти з сухофруктів, какао в невеликій кількості.
Перерахованими продуктами не варто нехтувати, навіть якщо вони не входять в повсякденний раціон. Тільки завдяки їх м'якому впливу можна швидко перемогти захворювання. До числа особливо шанованих овочів у гастроентерологів відноситься гарбуз.

Корисні властивості гарбуза

Чем полезна тыква
Корисні властивості гарбуза

Гарбуз при гастриті з підвищеною кислотністю - воістину незамінний продукт харчування під час всього періоду ремісії, а також «паличка виручалочка» під час гострих періодів.

З незапам'ятних часів людьми люди ростили цю культуру, і знали її корисні якості. Особливо люблять гарбуз жителі півдня, теплий клімат сприяє багатому врожаю, сонячна енергія дає все необхідне для акумуляції цінних компонентів рослини. У багатьох народів гарбузовий суп є справжнім надбанням і місцевою визначною пам'яткою.

Головне гарбузове гідність в тому, що в її змісті мало клітковини, а, як відомо, саме вона є основним дратівливим компонентом для шлунка. М'якоть гарбуза швидко засвоюється і перетравлюється травною системою. При гарячої обробці овочева маса особливо корисна, гарбузове пюре наче ніжно обволікає всі органи травної системи, нітрохи не дратуючи їх.

Друге основне визнане гідність в низькій калорійності продукту, адже її м'якоть - це майже 92% води. При перетравленні дієтичного страви з цього корисного овоча шлунок працює в нормальному режимі без напруги з боку травних залоз.

Молодим мамам дуже подобається підгодовувати малюків гарбузовим пюре. Перший прикорм починається саме з цього продукту, адже маленький шлуночок повинен працювати справно з самого раннього віку. Гарбуз входить в склади багатьох дитячих продуктів, каш, пюре, соків. Організм немовляти добре засвоює таке м'яке харчування, одночасно отримуючи ситість і всі необхідні корисні компоненти. Таким чином, відбувається профілактика дисбактеріозу і природним чином регулюється весь травний процес. Овочеві соки для немовлят найвідоміших світових виробників обов'язково мають в своєму складі гарбузове наповнення.

Гарбуз має унікальний склад, в її солодкої специфічною м'якоті знаходяться:

  • Мікроелементи: кальцій, фосфор, магній, залізо, цинк, натрій, каротин, фтор, здатні нормалізувати процеси обміну, дихання, кровообігу;
  • Вітаміни груп: А, в, С, Е, К, Т, які грають головну роль в роботі імунної системи;
Читайте також: & nbsp; Дієта при різних формах загострення гастриту

Гарбуз сприяє виведенню з організму вільних радикалів, токсинів, запобігаючи ризик розвитку онкологічних захворювань, забезпечує норму цукру в крові, а за рахунок великої кількості калію підтримується на рівні норму робота серця і судин.

Тыквенные семечки Особливим чином варто виділити гарбузове насіння, їх користь для людини важко переоцінити, це справжній вітамінний скарб. Для кишечника насіння овоча справжня комора здоров'я, адже щоб відновити функції цього органу досить з'їдати щодня жменю насіння. Таким чином, ви позбудетеся від проблеми у вигляді закрепів, «поганого» холестерину. Відбудеться нормалізація показників глюкози, позбавлення від паразитів, виведення зайвої солі і важких металів разом з каловими масами.

Важливо! Гарбузове насіння втрачають унікальні властивості, якщо їх посмажити. Так що, якщо ви хочете домогтися успіху в одужанні, доведеться задовольнятися свіжими.

При гастриті з гіперсекрецією краще не вживати насіння гарбуза, так як для слизової оболонки це не найприємніший продукт, може посилитися стан і початися явні пошкодження слизової.

Отже, ми підійшли до головної теми статті «Гарбуз і гастрит». Чи можна їсти гарбуз при гастриті? І які страви з цього овоча найкраще готувати?

Чи можна їсти гарбуз при гастриті

Сок овоща
Гарбузовий сік

Ми вже знаємо, що ніжна м'якоть не має в своєму складі багато клітковини, тому при попаданні в шлунково-кишковий тракт, вона не травмує стінок стравоходу і шлунка. Засвоєння відбувається досить швидко і без будь-яких негативних наслідків, скоріше навпаки, відбувається деактивація соляної кислоти. Висновок один: для тих, у кого знижена кислотність, даний продукт не рекомендований, а для хворих на гастрит - це те, що потрібно, щоб заспокоїти симптоми. Численні страви з цього корисного овоча стануть виходом і справжнім полегшенням при болях, печії та інших негативних проявах.

Не слід додавати в такі дієтичні вишукування гострі спеції або овочі на зразок часнику і перцю. Хорошою альтернативою стане кріп або інша зелень. Їду краще готувати на пару або заекать в духовці, в це випадку відбувається збереження всіх корисних речовин. Масло тваринного походження, яке використовується при готуванні, краще замінити на не жирний сметану.

Сік з гарбуза для людей з підвищеною кислотністю також показаний до застосування, він прекрасно нормалізує функції травлення, пригнічує надлишки соляної кислоти, при цьому збільшується виділяється жовч. Рекомендується пити гарбузовий сік щодня протягом 10 днів при загостреннях або больових відчуттях в області шлунка.

Семена приносять користь тільки нормальному здоровому організму, особливо добре вони допомагають головному мозку, адже в них багато білків і іншого «будівельного матеріалу». Для гастро хворих вони протипоказані.

Як приготувати гарбуз із максимальною користю для здоров'я

При гастриті гарбуз може зіграти оздоровлюючу роль. Її вживання можна почати відразу після загострення як самостійну страву, так і в якості добавки до інших продуктів. Найкращим варіантом при захворюваннях шлунка є тушкований овоч, пюре та супи з гарбуза.

Первое блюдо
Гарбузовий суп

Гарбузовий суп дуже корисний і простий у приготуванні. Щоб поласувати цією стравою, візьміть літр води, цибулину, порізану дрібно моркву. Поваріть всі компоненти не більше 15 хвилин. Гарбуз поріжте на шматочки і киньте в бульйон, нехай весь вміст повариться 25 хвилин на повільному вогні під закритою кришкою. Далі потрібно ще трохи часу, щоб супчик настоявся, приблизно півгодини. Далі залишається лише додати зелень і їсти страву, що є оптимальним рішенням при гастриті.

Пюре готується за тим же принципом, з тією лише різницею, що варені овочі слід подрібнити в блендері, додати сметану і зелень.

Парова гарбуз з медом

Для цих ласощів зазвичай використовуються солодкі сорти овочевої культури. Приготування страви здійснюється в пароварці. Процес приготування займає приблизно півгодини. Овоч ріжеться кубиками і піддається впливу пара, потім в готову масу додається мед. Таку страву можна їсти в будь-якій стадії розвитку хвороби - воно не має протипоказань і вельми корисно для шлунка.

Читайте також: & nbsp; Як вживати рис або дієта при гастриті

Каша з крупи з додаванням гарбуза

Второе блюдо
Каша з крупи з додаванням гарбуза

Кращою крупою стане кукурудзяна, рисова, пшоняна. Приготування займе від 25 до 35 хвилин, це залежить від сорту крупи. Чим довше нудиться блюдо, тим краще, воно стане м'якше і більш насиченим. Тут до речі доведеться мед або сметана. Ось один з варіантів каші:

  • Стакан тертої гарбуза;
  • 400 мл молока;
  • Пшоняна крупа в кількості 100 г; | || 161
  • Пара яиц;
  • Мелені сухарі;
  • Сметана.

Закип'ятити молоко і додати гарбузову масу, потім додати пшоно, цукор, сіль. Збити до білого яйця, формочку змастити маслом і укласти на дно сухарі. Зварену суміш викласти у форму, змастити залишилася яєчною масою і сметаною, поставити в духовку до рум'яної скоринки.

Дієтичний салат

Має кілька варіантів: свіжа гарбузова м'якоть, кабачок, морква, зелень свіжий огірок - ці інгредієнти можуть чергуватися і бути присмачені оливковою олією і сіллю. Вітамінна маса особливо корисна при ослабленому організмі, але після того, як наступити період ремісії.

Пудинг гарбузовий на пару

Десерт
Пудинг гарбузовий на пару

Блюдо виключно англійського походження , але останнім часом знаходить поширення і у нас на кухнях. Що вимагає для страви:

  • Подрібнена в м'ясорубці тиква- 400 г або дві склянки;
  • Манна крупа - три великих ложки;
  • Свіжі рубані кропив'яні листя - 50 г;
  • Ізюм - 30 г;
  • Сметана з сиром в суміші - дві ст. ложки;
  • Сіль.
Пропустити гарбузове шматочки і листя кропиви через дрібну м'ясорубку. До однорідної маси додати яйця, манку, сіль. Взяти форму в мультиварку, готують на пару приблизно 20 хвилин. Такий пудинг можна робити з іншими інгредієнтами, наприклад з яблуками або грушами. Перед подачею разом з ним на стіл ставляться сметана або м'який сир в якості добавки.

Висновок

Гарбуз є справжньою знахідкою для тих, хто відчуває всю тяжкість такого неприємного захворювання, як гастрит. Привчіть себе є цей корисний і дуже симпатичний овоч, якщо раніше не відчували до його специфічного смаку особливої ​​симпатії. Він, дійсно полегшує стан і згладжує больові відчуття, допомагає загоєнню виразок і ерозій на стінках шлунка, нормалізує травлення і покращує загальний стан. Дієтичні страви з гарбуза при гастриті - це шлях до одужання та поліпшення якості життя!

Посилання на основну публікацію